Setmana Gastronòmica de l'Olleta de Blat

L'Olleta de Blat forma part important de la cultura gastronòmica de Benimantell, igual que de la resta de la Vall de Guadalest.

Per a enaltir aquest plat d'hivern i altres receptes tradicionals, Benimantell organitza la Setmana Gastronòmica de l'Olleta de Blat que té lloc al novembre.

SETMANA DE "L'OLLETA DE BLAT"

LA SETMANA DE L'OLLETA DE BLAT és una celebració gastronòmica en la quan durant 9 díes tot succeix entorn a l'Olleta de Blat, plat tradicional i bàsic dels pobles de la Vall del Guadalest.

En aquests dies cadascun dels restaurants de Benimantell ofereixen menús amb l'autèntica Olleta de Blat acompanyats de receptes tradicionals o altres especialitats.

                                      

FESTA DE L'OLLETA DE BLAT en la Plaça Major

El dissabte, primer dia de la setmana gastronòmica, en la Plaça Major de Benimantell s'organitza "La Festa de l'Olleta de Blat".

Moltes són les persones que acudeixen a la Plaça, que aqueix dia es converteix en un tràfec de grans olles acaramullades d'aquest riquíssim guisat amb aromes d'antany.

L'èxit d'aquesta festa en el seu caràcter eminentment popular i entranyable , amb la participació dels restaurants del poble que ofereixen la degustació del plat estrela, l'Olleta de Blat.

                                                                               

 

HISTÒRIA

La Vall del Guadalest és una zona agrícola i entre les seues sembres ha comptat sempre amb un cereal ancestral, el blat, ingredient principal de la nostra "Olleta de Blat".

Elaborar aquest plat tan propi de la Vall del Guadalest suposava un treball ardu, ja que a la sembra i recol·lecció del blat li seguia l'ancestral "trillat", separar el gra de blat de la corfa i "ventat", llançar a l'aire la mescla en una zona amb brisa perquè l'aire desplaçara la corfa i quedara solament el gra.

Una vegada aconseguida la matèria primera del nostre plat s'afegien altres productes locals com a fresols, cards, bledes...carn de porc i el nostre benvolgut oli d'oliva.

Amb el temps, quan va arribar a la nostra terra l'arròs, es va elaborar una variant que substituïa el blat donant lloc a l'Arròs amb "fresols" i penques, malgrat això els restaurants de la Vall del Guadalest no han permés que quede en l'oblit un plat tan arrelat a la nostra hostòria, per això els qui ens visiten poden degustar un plat tan cobejat, "L'Olleta de Blat".

En honor a aquests restaurants que fan un esforç per mantindre entre els seus menús aquest laboriós plat s'ha creat La Setmana de l'Olleta de Blat per a impulsar i donar a conéixer la nostra tradició culinària.